Thursday 19 November 2009

Cyprus football and hooliganism

The following article is taken from www.shootandgoal.com. Check this out

Επεισόδια: Ο πόλεμος των κασκόλ


Η γηπεδική αλητεία στην Κύπρο ζει και βασιλεύει, και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μπορέσει κάποιος να βάλει φρένο. Τα θλιβερά περιστατικά στα γήπεδα φούτσαλ του Νουέβο Κάμπο παρουσιάζουν ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Ας γίνει κάτι... Η καταδίκη των επεισοδίων δεν είναι αρκετή για να απομονώσει τη βία. Ο κάθε εμπλεκόμενος επιβάλλεται να αναλάβει το κομμάτι της δικής του ευθύνης για να προστατέψουμε το άθλημα.

Απ' όλα είδαμε κατά διάρκεια επεισοδίων τα τελευταία χρόνια. Μαχαίρια, φωτιές, ρόπαλα και οτιδήποτε άλλο σκεφτεί κάθε ανισόρροπος. Φυσιολογική εξέλιξη και ας μην προσποιούνται ότι σοκάρονται οι παράγοντές μας (σωματειακοί και ομοσπονδιακοί). Διότι αν δεν λιώσεις το φίδι όταν είναι μικρό, μεγαλώνει και σε τρώει. Εξάλλου, για χρόνια τώρα παρακολουθούμε μια συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας στον κοινωνικό μας χώρο, η οποία εκδηλώνεται και στους αθλητικούς χώρους με όλες τις ιδιαιτερότητες της βίας της μάζας.

Το shootandgoal.com καταγράφει μερικά από τα εκληματικά περιστατικά των τελευταίων χρόνων που προκάλεσαν τον αποτροπιασμό της φίλαθλης κοινής γνώμης:

Εξωγηπεδική βία

26/11/2005 ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ

Ενας νεκρός και 27 τραυματίες, 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες, ήταν ο θλιβερός απολογισμός του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο εκείνο το βράδυ του Σαββάτου. Νεκρός λοχίας της ΜΜΑΔ, Μάριος Μαλέκος, από παθολογικά αίτια, κατά την άσκηση καθήκοντος. Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος του αγώνα, μέλη της αστυνομίας προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους οπαδούς της ΑΕΛ στην κερκίδα τους μέχρις ότου αποχωρήσουν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ για αποφυγή επεισοδίων όπως είχε συμφωνηθεί στις συσκέψεις. Μετά την παρέλευση 18 λεπτών περίπου μετά τη λήξη του αγώνα, οπαδοί της ΑΕΛ, απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στις εξόδους του Σταδίου και κατάφεραν με την βία να εξέλθουν από το Στάδιο και να έρθουν σε σύγκρουση με αστυνομικούς οπαδούς του ΑΠΟΕΛ.(haha, at last, the truth!!)
29/04/2006 Ανόρθωση-ΑΠΟΕΛ
Μετά την λήξη του ντέρμπι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη τον άγριο ξυλοδαρμό από οκτώ τουλάχιστον άτομα φιλάθλου της Ανόρθωσης, στην παρουσία του 8χρονου παιδιού του. Η εγκληματική αυτή ενέργεια κατέγραψαν οι καμερες που υπήρχαν εξω απο το σταδιο. Ο 56χρονος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ενώ ένα άτομο φαίνεται να ριχνει μια πετρα στο κεφαλι του την στιγμή που σφάδαζε στο έδαφος αβοήθητος. Ο 56χρονος πηγε στο νοσοκομειο με κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις, αλλα ευτυχως δεν παρουσιαζει σημερα οποιδηποτε προβλημα.

20/04/2008 Σωματείο ΑΠΟΕΛ
Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την πρώτη αναμέτρηση του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια για το Κύπελλο, ένας νεαρός έχασε το μάτι του ενώ δεύτερος παραλίγο να καεί ζωντανός. Πιο συγκεκριμένα, είκοσι κουκουλοφόροι, έστησαν καρτέρι σε τρεις νεαρούς και γύρω στις 6.00 π.μ. τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες, ρόπαλα έξω από το σωματείο του ΑΠΟΕΛ. Ενας από τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο μάτι, το οποίο τελικά έχασε, ενώ δεύτερος νεαρός περιελούστηκε από τους επιτιθέμενους με βενζίνη και παραλίγο να καεί ζωντανός.

17/01/2009 Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ
Τρίτο ημίχρονο, με πολιτικές προεκτάσεις, είχαμε μετά τον αγώνα Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε τουρκοκύπριους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα παιδάκι. Εξι αυτοκίνητα Τ/κ δέχθηκαν επίθεση έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ και την περιοχή του Cyprus Mall στη Λευκωσία. Εντός γηπέδου συγκρούστηκαν αστυνομικοί και οπαδοί της Ομόνοιας, με αλλήλους να ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν 19 αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας σοβαρά στο πόδι. Το νοσοκομείο επισκέφθηκαν ακόμη 14 πρόσωπα, ενώ άλλα 14 έτυχαν των πρώτων βοηθειών στο ιατρείο του Σταδίου.

10/05/2009 ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια
Μια χούφτα αρρωστημένα φανατισμένων από τη μια και την άλλη πλευρά κατάφεραν να διακόψουν ένα παιγνίδι χωρίς κανένα βαθμολογικό ή άλλο ενδιαφέρον. Η πώρωση και η πόλωση σε όλο της το μεγαλείο στο ΓΣΠ και το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια δεν τέλειωσε ποτέ. Σύμφωνα με την Αστυνομία αρκετοί οπαδοί εμφανίστηκαν χωρίς καθόλου εισιτήρια και κατάφεραν με την βια να μπουν στο ΓΣΠ, μεταφέροντας επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία έριξαν εναντίον των ποδοσφαιριστών. Μετά που πέτυχαν τη διακοπή του αγώνα συνέχισαν τις βιαιότητες τους και εκτός γηπέδου. Αρχικά άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία πέριξ του σταδίου και στην συνέχεια κινήθηκαν μακριά από το στάδιο με σκοπό να συγκρουστούν. Λίγο μετά τις 8 ξέσπασαν επεισόδια έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ, με την αστυνομία να αναγκάζεται να αποκόψει τη λεωφόρο Μακαρίου και δεκάδες οδηγούς να εγκλωβίζονται στα οχήματά τους. Άρχισε πετροπόλεμος κατά παντός που βρισκόταν στην περιοχή, ενώ ρίφθηκαν και βεγγαλικά.

Γηπεδική βία

27/03/2002 Ημιτελικός Κυπέλλου Ομόνοια-Ανόρθωση

To τέρμα του Kόβαλτσικ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έβαλε τέρμα στο όνειρο της Oμόνοιας για πρόκριση στον τελικό μετά το 3-0 με το οποίο έχασαν στο πρώτο παιχνίδι. Mοιραία οι οπαδοί της Ομόνοια, βλέποντας το όνειρο να χάνεται, ξέσπασαν με ενέργειες που μόνο ντροπή προκαλούν. Όλα άρχισαν πριν από τη σέντρα για το δεύτερο ημίχρονο, όταν ο πυρήνας των οπαδών της Oμόνοιας, που βρισκόταν πίσω από την εστία που κατέλαβε ο Nίκος Παναγιώτου, ξεκίνησε να ρίχνει διάφορα αντικείμενα στο γήπεδο λίγο πριν αρχίσει, με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, το δεύτερο 45λεπτο. Kαι όσο ο χρόνος κυλούσε τόσο πιο πολλά αντικείμενα έπεφταν στο γήπεδο. �?τσι, στο 83΄, ο διαιτητής Kώστας Θεοδότου, ο οποίος έδωσε αρκετές ευκαιρίες προηγουμένως στη μερίδα αυτή των οπαδών της Oμόνοιας, πήρε τους βοηθούς του και εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο.

08/05/2004 Ημιτελικος Κυπέλλου ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ
Ενα αντικείμενο που έριξαν ανεγκέφαλοι φίλαθλοι από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ στο 83' που κτύπησε το διαιτητή Ανδρέα Δημητρίου, λίγο πιο πάνω από το μάτι, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα με την ΑΕΛ, ενώ το σκορ ήταν 1-0 για το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που επιζητούσε το δεύτερο τέρμα. Ο διαιτητής, στο φύλλο αγώνα έγραψε ότι στο πιο πάνω λεπτό διέκοψε το παιχνίδι, γιατί τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη αντικειμένου από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ.

26/09/2004 Νέα Σαλαμίνα-ΑΠΟΕΛ
Θλιβερά επεισόδια σημάδεψαν τον αγώνα πριν την έναρξη του όταν μια μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ εισόρμησαν στην κερκίδα των οπαδών της Σαλαμίνας και άρχισαν να τους υβρίζουν. Η απάντηση ήρθε μετά την λήξη όταν οπαδός του ΑΠΟΕΛ δέχθηκε επίθεση και μαχαιρώθηκε από άγνωστο. «Το μαχαίρι πέρασε χιλιοστά δίπλα από την καρδιά κι έφτασε μέχρι το συκώτι...», ανάφερε το ιατρικό δελτίο μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο τυχερός μέσα στην ατυχία του, οπαδός του ΑΠΟΕΛ. Αν πιστέψουμε τους γιατρούς, δεν θρηνήσαμε από καθαρά θέμα τύχης.

20/03/2005 Ανόρθωση-Απολλων
Aδοξο τέλος είχε το παιχνίδι Ανόρθωσης – Απόλλωνα, αφού ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος αποφάσισε τη διακοπή του στο 38' και μετά το δεύτερο τέρμα της Ανόρθωσης. Στη φάση του δευτέρου τέρματος και ενώ πανηγύριζαν οι οπαδοί της Ανόρθωσης, από την κερκίδα των νεαρών φίλων της που ήταν πίσω από την εστία του Σωφρόνη Αυγουστή, έπεσε κροτίδα και αμέσως ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα έπεσε στο έδαφος, τραυματισμένος στο πόδι. Ακολούθησε έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο, αφού οι παίκτες του Απόλλωνα υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Αυγουστή, ενώ την ίδια ώρα έπεφταν αντικείμενα από την κερκίδα του Απόλλωνα και μια πέτρα τραυμάτισε τον Γιωργαλλίδη στην ωμοπλάτη, που επίσης έπεσε στο έδαφος. Δημιουργήθηκε ένα κομφούζιο στον αγωνιστικό χώρο από αντεγκλήσεις και σπρωξίματα των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη προσπαθούσε να τους διαχωρίσει. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 15-20 λεπτά, βγήκε η επίσημη θέση του διαιτητή ότι το παιχνίδι διακόπτεται.

27/08/2005 ΑΠΕΠ - AEΛ
Στο γήπεδο του ΘΟΙ Λακατάμιας, όπου διεξαγόταν ο αγώνας, ανεγκέφαλος οπαδός έριξε φωτοβολίδα, που αν κτυπούσε άτομο, ίσως και να είχαμε μια μεγάλη τραγωδία. Ο συγκεκριμένος οπαδός στο 87' πέταξε φωτοβολίδα, η οποία, αφού αναπήδησε στο χόρτο, διέσχισε το μισό γήπεδο, πέρασε μέσα από τα δίκτυα, κτύπησε πάνω στον τοίχο του γηπέδου, σχεδόν δίπλα από κινηματογραφιστή τηλεοπτικού σταθμού και κάποιου μικρού, που έφερνε τις μπάλες πίσω στο γήπεδο και καρφώθηκε κυριολεκτικά εκ νέου στα δίκτυα του Γουέστ, ο οποίος ευτυχώς είδε έγκαιρα την πορεία της φωτοβολίδας και απομακρύνθηκε. Από θαύμα η φωτοβολίδα δεν βρήκε κάποιον παίκτη στην τρελή της πορεία, ή δεν άλλαξε κατεύθυνση προς την κερκίδα των υπόλοιπων οπαδών της ΑΕΛ, που παρακολουθούσαν αμέριμνοι τον αγώνα, γιατί τότε ίσως να μιλούσαμε για θύματα!


I think all of us can remember most of these occasions, right?. This makes me wonder though...Since Apoel and Omonia fans are the ones that participated in most of these hooligan fights, how come they are always punished with only a fine? It's easy for KOP to pull the hardest of measures on teams like Apollon and Ael, but never for the Nicosia Boys. Apollon particularly were forced by KOP to play 3 home games in the last 3 years without fans for reasons far less serious than the ones listed above. So in my eyes it's clear. If you want to beat hooliganism all of you suits in the chairs you should first look to treat and most importantly punish all the teams equally, But you won't, will you? You will keep punishing Apollon and Ael for plastic glasses and beer openers (which were transformed to killing knives in the ref's and police report) and you will let Nicosia boys to slaughter each other in peace wherever they want to.

And I wish you would quit cursing and crying through the media every time something like this happens. You're not fooling anybody.

.

2 comments:

  1. I was present at both AEL-APOEL and APEP-AEL games.
    On the first incident:
    APOEL fans had left earlier and were damaging cars and other properties outside Tsirio. The AEL fans tried to get out in order to protect their belongings and met the resistance of the Police.
    That's when they clashed and an officer had had a hard attack and later died.
    I put the blame on the Police for being stupid and without a plan.

    As for the 2nd incident at APEP, an idiot AEL fan couldn't control a flare but luckily did not injure anyone. The flare landed 3-4 meters close to a ballboy but nowhere near any footballers. The Nicosia-based press took the opportunity and made a meal out of it.

    I also remember the Anorthosis-Apollon game when both Avgousti and Giorgallides missed out on an Oscar for trying to put the blame on each other fans and get them punished.

    ReplyDelete
  2. Sanna tzai en eida pouthena tes lekseis 'anegkefaloi' i 'ilithioi' sta media touti ti fora. Isws epidi en lefkwsiates pou edertikan moni tous touti ti fora tzai ta media en emporousan na valous tous anegkefalous/ilithious, i alliws lemesianous, mesto equation? lemen twra.

    ReplyDelete